uitvaart

‘Uitvaartbegeleiding is ontzettend dankbaar werk’

Mijn werk in de uitvaart geeft veel voldoening. Ik assisteer de uitvaartbegeleider en verzorg overledenen. Ik reed al jarenlang als chauffeur op een ambulance, maar aangezien die periode vanwege mijn leeftijd langzaam afliep, begon ik in 2014 daarnaast ook voor een taxi-onderneming te werken. Daar deed ik voornamelijk rouw-vervoer. Op die manier kwam ik met Anne Besems in contact, omdat hij rouwauto’s van externe partijen inhuurde. Na enige tijd vroeg hij of ik voor hem wilde komen werken.

Jan Bikker
Verzorger en assistent

Verzorgen van overledenen

Toen ik nog op de ambulance werkzaam was, assisteerde ik regelmatig bij verpleegkundige zorg. Het verzorgen van iemand die overleden is, ligt voor mij in het verlengde daarvan. Het geeft me een goed gevoel om te doen, vooral als je ziet wat het met de familie doet. Het geeft echt een stukje meerwaarde.

Opbaring

Net als Anne vind ook ik het belangrijk dat alles perfect gebeurt. De overledene moet keurig verzorgd worden en daarbij bieden we de familie altijd de gelegenheid en de kans om daarbij te helpen of aanwezig te zijn. Je merkt gewoon dat dat gewaardeerd wordt. Ook zijn er nabestaanden die niet bij de verzorging en opbaring aanwezig willen zijn, of zelfs de overledene niet eens meer willen zien en het liefst hebben dat de kist meteen gesloten wordt. Dat respecteren we uiteraard, maar als verzorgingsteam proberen we de familie er wel van te overtuigen, dat na de verzorging en opbaring de geliefde er heel anders uitziet. Zo kan het gebeuren, dat de familieleden toch van gedachten veranderen en ze na de verzorging en opbaring toch naar het afscheidscentrum komt om hun geliefde te zien. Als je dan te horen krijgt dat ze hun vader of moeder ineens weer herkennen, dat vader of moeder er ineens weer uitziet zoals hij of zij er altijd uitzag, dan weet je dat je het goed hebt gedaan. Daar doe je het toch voor.

Uitvaartbegeleiding

Het is ontzettend dankbaar werk en dat geldt ook voor mijn overige werkzaamheden. Van het verzorgen van de overledene tot het contact met de familie en de assistentie bij de uitvaart. Om dat zo professioneel en perfect mogelijk te doen, is het mooiste wat er is. En dat doen we samen, met het hele team van Besems Uitvaartverzorging. Dat geeft zóveel voldoening!