Een uitvaart met veel mogelijkheden

Een uitvaart met veel mogelijkheden

Het is fijn dat tegenwoordig iedere uitvaart uniek is, maar je moet wel weten waaruit je kunt kiezen. Het zou jammer zijn als je achteraf over mogelijkheden hoort, waarvan je het bestaan niet eens afwist. Je kunt het immers niet overdoen.

Uitvaartmogelijkheden

De tijd van de traditionele uitvaart ligt al enige tijd achter ons. Natuurlijk is een traditionele uitvaart nog steeds te verzorgen, maar door de vele mogelijkheden is er steeds meer denkbaar. Wist je dater een tal van opties zijn waar je rekening mee kunt houden? Hierdoor krijgt elke uitvaart een persoonlijk karakter. Wij adviseren je graag in je keuzes. Kijk je mee?

Opbaren

Volgens wettelijk vastgestelde regels moeten tussen het moment van overlijden en de uitvaart minimaal 36 uur en maximaal 6 werkdagen zitten. In die periode wordt de overledene opgebaard. Dat kan bij Afscheidscentrum De Engel in Gorinchem of Afscheidshuis De Lelie in Gorinchem, maar je kunt er ook voor kiezen om je dierbare die laatste tijd thuis te houden. Over het algemeen wordt de overledene in de opbaarperiode gekoeld, tenzij er thanatopraxie op het lichaam is toegepast. Dit is een soort balseming waardoor het lichaam, zonder koeling, minimaal tien dagen goed blijft.

Begraven of cremeren

Wil je begraven worden of juist gecremeerd? Die keus is heel persoonlijk. Praat erover met anderen. Hun argumenten kunnen je aan het denken zetten. Of bezoek eens een open dag bij eencrematorium of uitvaartcentrum. Het is goed om hier zelf over na te denken en de keus niet bij je nabestaanden neer te leggen. Een extra mogelijkheid die er in de toekomst bijkomt, is resomeren.

Uitvaartlocatie

De uitvaartdienst kan uiteraard plaatsvinden in Afscheidscentrum De Engel, de aula van een crematorium of een kerk. Maar je kunt ook iets kiezen wat meer past bij de overledene of een plek waar hij graag was: zijn favoriete café, het buurthuis, de plaatselijke voetbalkantine of heel intiem vanuit de eigen huiskamer. Zo’n vertrouwde omgeving kan een extra dimensie aan het afscheid geven.

Rouwvervoer

Er is niets mis met de traditionele rouwauto, maar er zijn ook andere manieren om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren. Zo beschikken wij over een loopkoets. Andere mogelijkheden zijn onder meer een rouwaanhangwagen, privé-auto of -boot of een bakfiets. Afhankelijk van de gemeente waar de uitvaart plaatsvindt, kunnen de regels van de Algemene Politie Verordening overigens wel verschillen. Het is goed om daar vooraf naar te informeren.

Muziek

Van klassiek tot hardrock, de muziekkeuze tijdens de uitvaart is helemaal aan jou. Het maakt de plechtigheid extra persoonlijk. Wanneer je het lastig vindt om de juiste nummers te vinden, kun je inspiratie opdoen bij de Begrafenis Top 10. Je kunt ook kiezen voor livemuziek. Regelmatig is bij ons het duo Safe & Sound aanwezig om de muzikale wensen van de nabestaanden ten gehore te brengen.

Alles opgezegd

Wist je dat er een opzegdienst is voor nabestaanden, genaamd Closure? Met Closure zeg je op één centrale plek alle abonnementen op van een dierbare. Ook een contractovername is zo geregeld. Je kunt via deze dienst ook aangeven welke accounts je wilt stopzetten op socialmedia, vacuresites of streamingsdiensten. En denk ook aan passen als de AH Bonuskaart of de IKEA Familypas. Een voordeel is dat je geen gebruikersgegevens, wachtwoorden of identiteitsgegevens van de nabestaande door hoeft te geven. Wel moet je ter verificatie de overlijdensakte uploaden en je als nabestaande identificeren door iDeal-transactie.