verzekeringen

Verzekeringen: ken jij het verschil?

Als het goed is, heb je een verzekering afgesloten, zodat de kosten voor je begrafenis of crematie betaald worden. Daar wil je je nabestaanden immers niet mee opzadelen. Maar ben je je ervan bewust dat er twee verschillende soorten uitvaartverzekeringen zijn? Ten onrechte wordt er ook vaak nog gedacht dat de keuze van de uitvaartondernemer bepaald wordt door je verzekeraar.

Natura-uitvaartverzekering

Op het moment dat je een natura-uitvaartverzekering afsluit, bespreek je al wat er verzekerd wordt en welke zaken tijdens je uitvaart uitgevoerd worden. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan de kist, de begrafenis of crematie, rouwkaarten, de rouwstoet en een overlijdensadvertentie in de krant. Bij een overlijden wordt alles geregeld wat vooraf besproken en vastgelegd is. De verzekeraar wil de uitvaart doorgaans wel zelf verzorgen of door een ondernemer waarmee wordt samengewerkt. Uiteraard heb je het recht om een andere uitvaartverzorger te kiezen, maar dan loop je wel het risico dat je moet bijbetalen.

Kapitaalverzekering

Je kunt er ook voor kiezen om bij overlijden een geldbedrag te laten uitkeren waarmee de uitvaart betaald kan worden. De hoogte van het geldbedrag wordt uiteraard van te voren vastgesteld. Omdat er tientallen jaren overheen kunnen gaan voordat er aanspraak op het bedrag wordt gemaakt, is het verstandig om het verzekerde bedrag te indexeren. Op deze manier groeit het mee met de inflatie en kostenstijgingen. Bij een kapitaalverzekering ben je helemaal vrij in de keuze van je uitvaartverzorger.

Uitvaartpolis

Zowel bij een naturaverzekering als bij een kapitaalverzekering zijn de kinderen tot hun 18e of 21e jaar bij de meeste verzekeraars gratis mee te verzekeren op de uitvaartpolis van hun ouders. Natuurlijk is het niet verplicht om jezelf daarna zelf te verzekeren, maar bedenk wel dat als jou iets overkomt, je nabestaanden voor de kosten moeten opdraaien. En die kosten kunnen flink oplopen. Een uitvaart kost in Nederland gemiddeld tussen de 7000 en 10.000 euro. Hoe langer je wacht met het afsluiten van een uitvaartverzekering, hoe hoger de premie is die je moet betalen. Er geldt zelfs een maximale leeftijd. Veel verzekeraars accepteren geen klanten die ouder zijn dan 75 jaar.

NIVO

Hoewel het polisblad anders doet vermoeden, kun je met een NIVO polis bij elke uitvaartonderneming terecht om je uitvaart te laten verzorgen. Je hebt daar dus vrije keuze in. Op het polisblad staat altijd een uitvaartonderneming vermeld, die je bij een overlijden ‘moet’ benaderen. In de kleine lettertjes van de polis staat echter, dat je vrij bent om je eigen keuze te maken en dat het verzekerde bedrag volledig wordt uitgekeerd.

Uitvaartondernemer

Enkele grote uitvaartverzekeraars zijn zelf ook actief als uitvaartondernemer. Je mag bij een overlijden echter ook een andere uitvaartondernemer kiezen. Veel mensen weten dat niet, en dat is jammer. Het is immers fijn dat je, juist in zo’n verdrietige tijd, begeleid wordt door iemand die je zelf kiest of kent. Je mag altijd zelf je uitvaartondernemer kiezen.