afscheidshuis

De voordelen van een afscheidshuis

Tussen het moment van sterven en definitief afscheid nemen van een overledene moet er veel beslist en geregeld worden. Tegelijkertijd zijn dit de laatste dagen dat je nog bij de overledene kunt zijn. Hem kunt aanraken, naast hem kun zitten en in alle rust afscheid nemen. Kostbare dagen die je tot het uiterste wilt benutten. De realisatie van 24-uurskamers was al een grote uitkomst voor nabestaanden bij wie een thuisopbaring niet mogelijk of gewenst was, maar een afscheidshuis biedt nóg meer voor wie die laatste dagen bij een dierbare wil zijn.

Afscheidshuis

In Gorinchem is afscheidshuis De Lelie gevestigd. Door het afscheidshuid heeft de vroegere beheerderswoning van de oude algemene begraafplaats in de Lingewijk in Gorinchem een waardevolle, nieuwe bestemming gekregen. Het concept is gebaseerd op het principe van de 24 uurskamer waarbij nabestaanden 24 uur per dag de mogelijkheid hebben om bij de overledene te zijn.

Afscheid van overledene nemen

Afscheidshuis De Lelie gaat nog een stapje verder en is daarmee uniek in Nederland. Je hebt als nabestaande niet alleen een kamer, maar een heel huis tot je beschikking. De voormalige beheerderswoning is voorzien van een woonkamer, een keuken met alle voorzieningen, een slaapkamer en sanitaire ruimte én een aparte opbaarkamer. Je krijgt de sleutel van het huis, zodat je vanaf het moment van overlijden tot aan de afscheidsdienst bij de overledene in de buurt kunt zijn: wanneer en net zolang als je wilt. Ook ben je er vrij in om anderen in het afscheidshuis uit te nodigen om daar, in alle rust en privacy, afscheid te nemen van de overledene.

Wist je dat…

…afscheidshuis De Lelie ook kan worden afgehuurd voor kleinschalige bijeenkomsten, workshops en vergaderingen? Ook dan kun je gewoon gebruikmaken van de koffie- en theefaciliteiten.

Reactie van een nabestaande

‘Ik kijk met warme gevoelens terug op de dagen die ik doorbracht in De Lelie. Het voelde zo sereen. Na een maandenlange strijd was er voor mijn moeder een eind gekomen aan haar lijden en vechten tegen een ongeneeslijke ziekte. Ze had haar rust gevonden en lag daar zo mooi, met een zweem van een glimlach om haar mond. Het voelde bijna huiselijk en het was net alsof ze zo wakker kon worden. Het maakte de laatste dagen met mijn moeder extra waardevol en heeft me echt goed gedaan.’